Belangrijke begrippen bij bord- en dobbelspellen

Spelbegrippen en termen

Rond bordspellen hoor je soms de meest bijzondere begrippen.  Om ook mee te  kunnen praten, hierbij een lijst met veelgebruikte termen. Veel begrippen zijn Engelstalig, deze worden vaak niet vertaald gebruikt.

Meeple:
een houten pion in de vorm van een mannetje. Veel Gebruikt in diverse bordspellen. Best bekend van Carcassonne.

Die /Dice:

Gewoon de Engelse term voor dobbelsteen/dobbelstenen
D3 = 3 kantige dobbelsteen     D6 = 06 kantige dobbelsteen
D4 = 4 Kantige dobbelsteen    D12 = 12 kantige dobbelsteen
en zo verder, veel spellen gebruiken de D6, maar er zijn ook genoeg spellen die andere type gebruiken tot de D21 aan toe.

Puntensalade:
Daarmee wordt bedoeld dat je bij een spel op diverse manieren punten kunt/moet behalen om te winnen.

Tile laying:
Het spelbord wordt gedurende het spel opgebouwd doordat alle spelers steeds tegels aanleggen. Meest bekende spellen: Carcassonne, Isle of Skye, Karuba en King domino (foto).

Downtime:
De tijd dat je moet wachten totdat het weer jouw beurt is.

Analysis Paralysis (AP):  
Heel kort gezegt; het dooddenken van een spel. Bij sommige spellen zijn er veel opties en mogelijkheden, dit kan tot gevolg hebben dat de spelers soms lang moeten nadenken in hun beurt. Dit kan leiden tot veel downtime en frustraties bij andere spelers.

Handlimiet:
De maximale hoeveelheid (meestal kaarten) die je mag hebben.

Rondél:
Er is een aantal spellen dat gebruik maakt van een rondél; een soort wiel. In jouw beurt kun je uit een deel/part van dat wiel een keuze maken, bv een aantal blokjes nemen of een bepaalde actie uitvoeren. Spellen waarbij dit mechanisme gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld Navegador, Macao, Glasstraat

Take that:
Een (aanvals)actie waarbij je één of meedere tegenstanders hindert of dwarszit. Voorbeeld is dat je een tegenstander dwingt een kaart af te leggen. Een bekend voorbeeld hiervan is het kaartspel Pesten.

Sleeves: 
Een sleeve is een beschermhoesje waar je de speelkaart inschuift. Bordspel liefhebbers zijn meestal erg zuinig op hun spellen. Een goede manier om kaarten te beschermen tegen slijtage, vouwen, vette vingers of vloeistoffen, is om ze te sleeven in een plastic hoesje.